Hovedretter

Svinekød stegt som vildt

(6-8 personer)

1 1/2 – 2 kg nakkekam (uden svær)

Marinade:

1 flaske rødvin

1 løg i både

2-3 gulerødder i skiver

1 laurbærblad

5-6 knuste enebær

2 kviste timian

3-4 stilke persille

Til stegningen:

2 skiver bacon

50 g margarine

2-3 dl piskefløde

ribsgelé

salt, peber

Læg kødet i en stor skål / gryde sammen med urterne / kryderrierne. Hæld rødvin over og lad det stå et køligt sted natten over. Vend det engang imellem, så al kødet kommer i kontakt med marinaden.

Tag kødet op af marinaden og dup det tørt. Si marinaden.
Skær baconen i tern og rist dem i en stegegryde. Smelt margarinen gylden heri og brun kødet på alle sider. Krydr med salt og peber og hæld ca. 2 dl af marinaden samt 1 dl af fløden ved. Læg låg på og lad kødet stege mørt i (ca. 1 1/2 time).
Tag kødet op og tilsæt resten af fløden. Spæ evt. med lidt mere af marinaden.
Jæn sovsen let og smag den til med ribsgelé.

Serveres med kartofler, ribsgelé og evt. waldorff-salat.

Italiensk Mørbrad

(4 personer)

2 svinemørbrad

ca. 4 spsk olie

salt – peber

1 grøn peberfrugt i små tern

1 løg i tern

1 – 2 fed presset hvidløg

1 bundt hakket persille

1 ds hakkede tomater

Mørbraderne skæres på skrå i tykke bøffer.
Drys med salt og peber og vend dem kun lige på panden i den varme olie.
Løg og hvidløg kommes på panden og steger gyldne i olien.
Tomaterne hældes på panden og den grønne peber tilsættes. Salt, peber og persille drysses over.
Saucen småkoger i 10 minutter.
Læg kødet ned i saucen og lad det snurre med yderligere 5 minutter.

Serveres med pasta og/eller flute.

Kartoffelmoussaka

(4 personer)

500 g hakket oksekød

2 løg i tern

2 spsk olie

salt – peber

(timian – basilikum – persille – laurbær)

1 ds flåede tomater

2 squash (ca 500 g i alt) i skiver (ca. 1/2 cm tykke)

500 g kartofler i skiver (ca. 1/2 cm tykke)

revet ost til gratinering.

Løg og kød brunes i olien. Tomaterne tilsættes. Småsnurrer ca. 10 minutter. Smag kødsovsen til med krydderierne.
Læg kødsovsen lagvis med squash og kartofler i et ovnfast. Drys lidt revet ost over.
Sæt fadet i oven 45-60 minutter ved 200 grader (til kartoflerne er møre).
Serveres med salat og flute.

Majspandekager med kødfyld

Dej:

2 dl majsmel
2 ½ dl hvedemel
½ tsk salt
6 dl vand

Fyld:

1 pakke skive-bacon skåret i tern
300 g hakket oksekød
2 porrer i ringe
2 tomater i tern
100 g ost i tern
Lidt revet ost til gratinering

Sovs:

2 spsk hakket løg
10 g margarine
1 spsk mel
1 dåse flåede tomater
Chili – hvidløg – Tabasco (efter smag)
Salt – peber

Pisk ingredienserne til pandekagedejen sammen og bag 8 pandekager heraf.
Svits bacon i lidt olie eller margarine. Brun oksekødet med. Tilsæt porrer og tomater i tern og lad det snurre lidt.
Rul pandekagerne sammen om fyldet og drys lidt revet ost over.
Gratiner i ovnen ved 200 grader til osten er gylden.
Til sovsen brunes løget i margarine. Melet drysses over, så margarinen suger det op. Tilsæt de flåede tomater og smag sovsen til.
Server sovsen som tilbehør til pandekagerne.

Kylling i Dijonsauce

1 kylling delt i 8 dele

1 dl hvedemel

salt – peber

1/4 l kaffefløde

2 dl hønsebouillon

2 spsk dijonsennep

1/2 tsk tørret esdragon

Marineret mørbrad på spid

(4 personer)

ca. 600 g svinemørbrad
1 dl kinesisk soya
1 dl vindruekerneolie
1/2 hakket løg
2 fed knust hvidløg
4 tomater
1 grøn peberfrugt
8 champignons
2 løg

Mørbraden afpudses og skæres i tern (ca. 3 x 3 cm).
Marinade røres af soya, olie, løg og hvidløg. Mørbraden lægges i marinaden og trækker i mindst 1 time.
Tomaterne skoldes, flåes og deles i kvarte.
Peberfrugten skæres i store tern, der blancheres.
Champignonerne skylles.
Kødet sættes på træpinde (grill-pinde) skiftevis med grønsagerne.
Spiddene ristes på alle sider på en pande eller grilles i ovnen eller på havegrillen.
Serveres med flødepakrikasauce og ris.

TIP: De marinerede mørbrad-tern er også meget velegnede til fondue !!!

Flødepaprikasauce

(tilbehør til f.eks. mørbrad på spid eller grillkylling)

2-3 skiver bacon
1/2 fint hakket løg
1 – 2 spsk mel
1 dl bouillon
2 dl piskefløde
1 spsk tomatpuré
1 tsk paprika (gerne “delikatesse”-paprika)
salt, peber

Baconen skæres i små tern og ristes meget let, indet det hakkede løg kommes i og simrer til løgene er glasklare. Tilsæt mel og rist det en smule før bouillonen tilsættes. Herefter kommes tomatpureen og piskefløden i. Saucen koges godt igennem og smages til med salt og peber.

Chili con Carne

(3 – 4 personer)

250 g hvide bønner udblødes i mindst 12 timer og koges herefter i 1 time.
300 g hakket oksekød
50 g bacon i tern
2 hakkede løg
margarine
1 dåse flåede tomater
1 spsk sød chili
1 spsk paprika
1/2 tsk spidskommen
1/2 tsk oregano
1/2 tsk cayennepeber
1/4 tsk allehånde
1/4 tsk stødte nelliker
salt, peber
1 – 2 dl bouillon

Hakket kød, løg og bacon brunes i en gryde. Flåede tomater og krydderier tilsættes. Snurrer i ca. 30 minutter. De kogte hvide bønner blandes i og snurrer med yderligere 10 minutter.

Serveres med flute eller evt. løse ris.

TIP: Hvis chili’en er blevet for stærk, kan den mildnes noget med lidt creme fraiche eller fløde.

Skipperlabskovs

(4 personer)

400 g svinekød eller kalkun i tern

1 kg skrællede kartofler i tern

3 – 4 porrer i ringe

ca. 1/2 liter vand

3 laurbærblade

10 hele peberkorn

salt

Kød sættes over i koldt vand. Når det koger, skummes suppen og kødet snurrer ca. 15 minutter.
Kartofler og porrer tilsættes sammen med larubærblade og hele peberkorn og koger med yderligere 30 – 45 minutter, til kartoflerne koger ud og jævner suppen.
Smages til med salt og peber.

Serveres med en klat kold smør.

Anne’s koteletter i fad

(4 personer)

4 nakkekoteletter
250 g champignon i kvarte
2 store løg i tern
1 dåse flåede tomater

Sovs:
25 g margarine
1 – 2 spsk mel
mælk
1 dåse tomatpuré
væden fra de flåede tomater
paprika
salt, peber

Brun koteletterne og læg dem i et ovnfast fad.
Brun løgene og champignonerne og stil dem til side.
Hæld de flåede tomater i en sigte, så væden kan dryppe fra og skær dem i skiver.
Lav en (ikke for tynd) opbagt sauce af margarine, mel og mælk. Tilsæt tomatpure og tomatsaften. Smag til med salt og peber og paprika.
Hæld saucen over koteletterne.
Læg tomatskiver, løg og champignoner hen over.
Stilles i ovnen ca. 1 time ved 200 grader.

Serveres med kogte kartofler eller løse ris.

Majsfad

½ kg hakket svinekød
1 løg i tern
smør eller margarine
½ dl tomatpuré
salt, peber
1 dåse majskerner
4 tomater
1 dl rasp
smør

Brun kødet i fedtstof, så det smuldrer fra hinanden.
Lad det hakkede løg brune med.
Bland tomatpuré i og krydr med salt og peber.
Læg majskernerne i et smurt ovnfast fad og fordel kødblandingen over.
Læg de skivede tomater henover og drys med rasp.
Fordel smørklatter over og bag i ovenen 15-25 min. ved 225° C til overfladen er gylden.

Server med flutes og salat.

Favorit-fars

Flæskefad m. champignon

400 g hakket kalv / flæsk

3/4 dl hvedemel

2 æg

3 dl mælk + til stuvning

salt, peber

250 g champignon

150 g bacon i skiver

Rist kvarte champignoner i en gryde, tilsæt mælk, jævning (mælk + hvedemel), salt og peber.
Hæld stuvningen i et ovnfast fad.
Rør det hakkede kød med mel, æg, salt og peber.
Tilsæt mælk til farsen er lind.
Fordel farsen over champignonerne.
Dæk med baconskiver og bag i ovnen 30-40 min. ved 200° C.
Grilles evt. et par minutter lige inden servering, så baconen bliver sprød.

Serveres med kartofler og grøn salat.

Kinarulle

“kæmpe-forårsrulle”
(4 personer)

300 g hakket oksekød
2 hakkede løg
1 porre i ringe
250 g champignoner i skiver
olie til stegning
salt, peber, kinesisk soya
100 – 150 g friske bønnespirer
200 g revet ost
1 pakke frosne butterdejs-plader (5 stk.)

Brun kød og løg i olien. Tilsæt porreringe og champignoner. Krydr med salt, peber og kinesisk soya og lad blandingen snurre sammen nogle minutter. Tilsæt bønnespirer.

Lad butterdejspladerne tø ca. 20 minutter ved stuetemperatur. Læg dem side om side og i forlængelse af hinanden, så kanterne går lidt ind over hinanden. Rul pladerne ud. Fordel kødblandingen og osten som en stribe ned langs midten af butterdejen. Saml dejen om kødet og læg rullen på en bageplade med bagepapir med dejens sammenføjning nedad.

Pensl med æg og bag rullen ca. 35 minutter ved 220 grader. Serveres med grøn salat.

Torskefad med Hollandaise

400 g torskefilet

75 g bacon i tern

1 brev hollandaisesauce

2 tsk Dijon sennep

2 tsk citronsaft

Salt – Hvid peber

Mælk + fedtstof til saucen

Torske filet’erne dryppes med citronsaft og drysses med salt og peber. Dampes i mikrobølgeoven i et ovnfast fad. Tages ud og væden hældes fra.
Hollandaisesaucen tilberedes efter anvisningen på pakken med fedtstof og mælk. Smages til med Dijon sennep og citron (eller evt. hvidvin) samt hvid peber.
Hældes over fisken. De ristede bacontern drysses over.
Gratinér i ovnen ca. 5 min. ved 250° C. Serveres med kartofler.

Spaghetti med kødboller

250 g hakket oksekød
2 skiver franskbrød uden skorpe
1/2 dl mælk
1 æg
1 spsk hakket persille
2 fed hvidløg (presset)
1 dl reven parmesanost
lidt mel
1 grofthakket løg
3 spsk olivenolie
1 dåse flåede tomater
1 dåse koncentreret tomatpuré
1 zucchini (squash)
salt & peber
frisk basilikum
400 g spaghetti

Udblød franskbrødet i mælken. Rør det derefter i det hakkede kød sammen med ægget. Rør hakket persille, hvidløg og parmesanost i. Krydr farsen med salt og peber.
Form valnøddestore boller, som evt. kan rulles i lidt mel. Rist først det hakkede løg i olien i en dyb pande, steg derefter kødbollerne ved jævn varme, vend dem hyppigt, til de er gennemstegte.
Rør de flåede tomater (med væde) og tomatpuréen sammen og hæld den i panden. Skær zucchini’en i tændstikstore stykker og kom dem i tomatsovsen. Lad det snurre endnu nogle minutter. Smag sovsen til med salt og peber.
Kom kødbollerne i tomatsovsen og lad dem varme igennem.
Kog spaghettien i rigeligt letsaltet vand. Lad den dryppe godt af, inden den kommes i den varme serveringsskål. Vend kødboller og tomatsovs i og pynt med små, friske basilikumblade.

Græsk Farsbrød

1 dl løse ris koges i 1,5 dl vand tilsat 1/2 tsk groft salt. Afkøles herefter.
250 g hakket lammekød
250 g hakket oksekød
1 æg
1 dl mælk
1 tsk groft salt – peber
2 spsk hakket persille
2 – 3 fed knust hvidløg
1 lille hakket løg
100 g fetaost
20 g smør

Rør kød, æg, mælk, de kogte, afkølede ris og krydderierne til en fars.
Bland persille,hvidløg og løg sammen,og smulder osten heri. Smør et ovnfast fad,og læg heri fars og fyld lagvis, så det danner et lille brød. Begynd og slut med et lag fars. Fordel smørklatter over farsbrødet, bag retten midt i ovnen. Bagetid ca. 60 minuter ved 200° C.

Spaghetti med hvidløg og chili

Spaghetti med hvidløg og chili

3 fed knust hvidløg

1 bdt. hakket persille

5 spsk olivenolie

1 chilipeber (evt. tørret)

Spaghetti

Spaghettien koges efter anvisningen på pakken.
Hvidløg og chilipeber svitses let i olivenolien for svag varme. (Må ikke blive brunt). Chilipeberen tages op.
Den kogte spaghetti blandes ned i olien sammen med persillen.
Serveres med reven ost.

Lasagne

250 glasagne-plader (gerne hjemmelavede)
25 g smør
1 stort, hakket løg
4 skiver bacon i tern
250 g hakket oksekød
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 tsk oregano
1 lille dåse koncentreret tomatpuré
1 dåse flåede el. hakkede tomater
1 1/2 dl bouillon (tern.+vand)
1/2 liter Mornay Sauce (færdig)

Svits bacontern, løg og hakket oksekød i smør i en gryde. Svits de hakkede champignoner med.
Tilsæt tomater og puré, bouillon samt krydderier.

Læg lasagne, kødsauce og bechamelsauce lagvis i et ovnfast fad. Det øverste lag skal være Mornay Sauce. Drys med revet ost. Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen. Bag retten, til overfladen er gylden og gennemvarm. Bagetid ca. 35 min. ved 200° C.

Canneloni med spinat

1 pakke Canneloniruller koges i 8-10 minutter.

1 løg i tern, 2-3 fed hakket hvidløg og 250 g hakket oksekød brunes i lidt olie.
En pakke frossen hel spinat kommes i og tør op ved svag varme. Når spinaten er tøet kommes 1 æg og 35 g revet parmesanost i.
Massen fyldes i de kogte rør, der lægges i et fad. 2 spsk tomatpuré røres med lidt vand og hældes over rullerne.
Til sidst hældes bechamelsauce over (brug evt. færdigkøbt Mornay Sauce), der drysses med revet ost og fadet sættes i ovnen i 15 – 20 minutter ved 200° C.

Pizza

Bund:
1 kop (1,5 dl) vand
25 g gær (1/2 pakke)
1 spsk olie
1/2 tsk salt
1 dl durum mel (pasta-mel)
Mel til dejen er tilpas (jeg vejer/måler det aldrig af)

Dejen æltes og står til hævning i ca. 30 min. Herefter rulles den ud
og lægges på en bageplade (med bagepapir på).

Så tager jeg 1 dåse “hakkede tomater m. basilikum og oregano” og
hælder det op i sigte, for at dryppe det værste væde fra. Bredes ud
over bundes (evt. kan du mose tomaterne lidt med en gaffel, hvis
stykkerne er for store).Over tomaten drysser jeg 1 pose revet mozzarella-ost.

Og så til fyldet:
(varierer lidt, alt efter hvad der er i køleskabet, men nedenstående
er typisk for, hvad jeg kommer på en pizza).
2 løg i store tern
250 g champignons i skiver
1 pakke revet skinke
pepperoniskiver eller baconskiver øverst.

Så tager jeg nogle gange (hvis jeg husker det i god tid – gerne et par
timer inden pizzaen skal bages) 2 spsk. olie hvori jeg kommer 2-3
pressede hvidløg + 1 tsk Sambal Oelek (chili-puré), som røres sammen
og står og trækker. Dette kan så sjaskes over pizzaen lige inden den bages.

Nogle gange udskifter jeg skinken ud med hjemmelavede kødboller:
250 g hakket oksekød
1-2 spsk revet parmesanost
2-3 pressede fed hvidløg
1 æg
2 spsk rasp

Det hele drønes sammen i en food-processor, formes til små kødboller
(som en hasselnød), der lægges rundt omkring på pizzaen.

Til sidst drysser jeg lidt ekstra revet ost ud over pizzaen og bager
den herefter i ovnen ved 250-300 grader i 10-15 min.

Svensk Pølseret

1 kg kogte, kolde pillekartofler

8 wienerpølser

2 store hakkede løg

smør/margarine

1-2 tsk paprika

1 lille dåse konc. tomatpuré

ca. 2 dl mælk

1/4 liter kaffefløde

salt, peber

Svits de hakkede løg i fedtstoffet til de er gyldne. Skær pølserne i skiver og svits dem med. Drys paprika over og bland det godt. Skru ned for varmen. Skær kartoflerne i mindre stykker (terninger) og læg dem i gryden. Hæld tomatpuré, mælk, salt og peber over. Rør forsigtigt, så det hele blandes godt rundt. Lad det småsnurre 5 – 10 minutter. Tilsæt fløden og lad det snurre videre i nogle minutter. Smag til.
Servér med masser af klippet purløg over !!

Leave a Reply